Monday, October 31, 2011

Neuvolalääkäri

Kovasti odottamani, tämän raskauden ensimmäinen ja viimeinen, neuvolalääkärikäynti oli juuri ennen viikonloppua. Odotin tuota kovasti koska a.) en tosiaan ollut tavannut lääkäriä näissä merkeissä vielä kertaakaan tämän raskauden aikana, ja b.) minua kiinnosti suuresti oliko hiukan aikaisemmin ollut yön kestävä supistelumaraton saanut mitään aikaiseksi.

Aluksi oli käynti terkkarilla jossa katottiin normit: pissa joka oli puhdas, verenpaineet jotka olivat loistavat ja paino, joka oli kahdessa viikossa noussut 400 grammaa. Sitten lääkäriä odottelemaan. 
Sisätutkimuksen tulos; hiukan pehmennyt, mutta kiinni ja pituus jäljellä. Eli ei varmaan ihan heti synny, ja lääkäri kysyikin että menikö esikkoKIN yliaikaiseksi;)
Ei mennyt ei, mutta tulipahan selväksi mikä tohtorin käsitys oli tämän raskauden kestosta:) Minua ei yhtään haittaisi vaikka menisikin yliaikaiseksi, sillä olo on väsymystä lukuun ottamatta mainio ja mulla on vaikka mitä tekemistä vielä ennen vauvan syntymää. Kunhan vauvalla on kaikki hyvin, niin saa pysyä masussa vielä hyvän tovin. Toki toivon ettei käynnistykseen kuitenkaan jouduttaisi, sillä haluaisin että synnytys lähtisi liikenteeseen ihan omaa tahtiaan, lempeästi ja vähitellen voimistuen. 

Vauva on yhä edelleen raivotarjonnassa, sydän jumpsutti +148 ja liikkeet kahdella plussalla. Turvotusta ei ole havaittavissa, ainakaan vielä. 
Sf-mitta oli vain 31,5 eli lisäystä parin viikon takaiseen oli siis vain puoli senttiä, mikä kuulostaa minusta vähältä.Ja käyräkin notkahti. Yritin kysyä sekä terkkarilta että lääkäriltä tästä vähäisestä painonnoususta, mutta toinen ei sanonut mitään ja toinen vain kehui maltillisesta painonnoususta. Eikös tuo painon nousu ja sf-mitan kasvu kuitenkin mitata syystä? Niillä seurataan vauvan kasvua!?:/
Täytyy kaivaa neuvolakortti esikon odotusajalta esiin ja tehdä hiukan vertailua, googlata en taida edes uskaltaa.

Mitäs muuta? Maitobaari on auennut, ei tosin onneksi niin että paidat olisivat märkinä. Niin, ja esikoinen tekee ihan selvää pesäeroa minuun, ja hakee isästään enempi tukea. Toisinaan äiti ei saa suukottaa, ei osallistua leikkeihin eikä lukea iltasatua. Nyyhkis, mutta kaipa tuo on vain hyväksi ja tarpeen.

Tällä hetkellä keskityn opintojen loppuunsaattamiseen niin hyvin kuin jaksan, ja yritän siinä sivussa muistella mitä kaikkea siihen sairaalakassiin taas olikaan hyvä pakata?

7 comments:

 1. Oispa mullaki tollaset fiilikset ettei vauvalla ois niin kiire, mut mä oon iha täynnä näitä oloja ja tukaluutta ja ja ja :D Mun puolesta kaveri sais syntyä jo tällä viikolla..

  Onpa sulla hieman eri sf-mitat ko mulla, tänään mitattiin tasan 35cm, et aika norsu oon :D

  ReplyDelete
 2. Hieno kuulla että kaikki on noin hyvin! :)
  Mä oon ymmärtänyt että aika usein (jos ei tuu nesteturvotusta) se paino saattaa siinä juuri lasketun ajan kieppeillä jämähtää/laskea. Muistan kuulleeni siihen myös syyn, mutten muista mikä se oli :D Mutta tokkopa se siis huolestuttavaa on. Mahan kokokin voi olla niin hämäävää: pienikokoinen ystäväni oli tooosi pienimahainen lähtiessään synnyttämään, ja "alle 3-kiloiseksi" arvioitu vauva painoi 4,5kg. Ei nyt oo tarkotus pelotella isollakaan vauvalla, mutta tosiaan, sulla saattaa olla vaan sisuskalujen keskellä niin hyvin tilaa kasvaa ettei sitä masuasuntoa tarvitse venyttää ulkopuolisiin ulottuvuuksiin!

  Sairaalakassi... neuvolakortti, imetysliivit ja liivinsuojat, ne taitaa olla ne tärkeimmät! :)

  ReplyDelete
 3. Hannah, varmaankin toi sf-mitta korreloi tuon nopean toimituspäivätoiveen kanssa aika jetsulleen! Saattaa olla et mullakin olis kiirumpi jos olo olis astetta tai useampaa tukalampi:)
  Toivottavasti vauva on siellä samaa mieltä kuin äitinsä ja saapuisi piakkoin, ja olo helpottaisi!

  Anniina, apua! Kivasti arviot heittäneet ystäväs kohdalla:/ Tätä vauvaa on arvioitu veljeään (3,5 kg) pienemmäksi, ja siltä se kyllä mustakin tuntuu. Ja tosiaan sisuskalut on olleet jo kuukausikaupalla ihan litistyneet, senkin tuntee.huh.
  Hei, toi neuvolakortti olikin sellainen minkä olin jo unohtanut!:D

  ReplyDelete
 4. Tosiaan sf-mitta saattaa jopa pienentyä kun vauva "laskeutuu". Itsellä esikoisesta oli max.33 ja nyt rv32 menossa myös jotain 31, oli tullut 1 cm viimeisen kuukauden aikana.

  ReplyDelete
 5. Iris, juu sellainen todettiin tänään neuvolassa tapahtuneen. Tosin 31,5:stä se oli laskeutunut 31:een:D Mutta siis todettiin muuteskin että nyt on laskeutunut ja kiinnittynyt, eli lähtökuopissa ollaan.

  Sen takia juuri olin huolissani hiukan tuosta vauvan kasvusta, kun nyt mennään jo lukemissa 38+4 ja mulla on sama sf- mitta kuin sulla rv 32!!! Tuntuu erityisen hurjalta siksi kun esikoisesta oli enemmän, ja koska siitä tilanteesta että mentiin tasan keskikäyrällä, ollaan nyt jo miinuskäyrällä:/
  Mutta, eivät nuo tuolla neuvolassa olleet tänäänkään huolissaan, joten kai se on vain luotettava ammattilaisten arvioihin. Ja kohtahan sen sitten näkee minkä kokoinen vauva sieltä syntyy<3

  ReplyDelete
 6. Noora: ensinnäkin paljon onnea, luin tuon uudemman postauksen:D Upea uutinen! Tähän sanoisin vielä, että mulla esikoisesta oli sf-mitta max 33 josta se lähti laskemaan, nyt on ollut vaan tämmönen jumbomaha, joten ei kannata ollenkaan vertailla. Mutta ihana, jännä et näin äkkiä meikäläisenkin kommentin jälkeen se vauva poksahti maailmaan:D

  ReplyDelete
 7. Äh, sorry, dellaa toi ylempi kommenttini. Luin niin pikaisesti että luulin lukevani synnytystarinan vaikka kyse olikin esikoisesta:D

  Pian pian sielläkin poksahtaa, ihan varmasti:D

  ReplyDelete